Tuesday, December 11, 2012

Akukah Mujahidah Itu [Episod 5]


KEPULANGAN
Hari ini, sudah sembilan hari saya pulang ke kampung halaman setelah dua tahun merantau dinegeri orang, Sydney. Alhamdulillah.
Udara hangat menyapa tubuh saat menjejakkan kaki di bumi Kelantan. Kelihatan Ummi, Abah dan adik-adik sudah menanti di ruang menunggu Lapangan Terbang Kota Bharu. Saya tidak mampu membendung rindu, lalu saya dakap setiap tubuh satu persatu. Rindu teramat! Terima kasih ya Allah.

Pulang ke rumah, tidak banyak yang berubah kecuali bilik baru yang sudah dihias indah. Kata ummi, itu bilik pengantin. Manalah tahu jika ada anak-anaknya yang bakal bersanding. Saya tersenyum. Ummi tidak pernah berubah, suka mengusik anak-anaknya seperti dulu. Saya menjengah ke kamar saya yang sudah lama ditinggalkan. Kemas! Segalanya tersusun. Saya pandang adik-adik perempuan saya. Saya yakin, merekalah yang mempersiapkan semuanya. Terima kasih adik!

Penat yang dirasakan dalam waktu penerbangan mula hilang. Mungkin kerana terlalu gembira dapat kembali kepangkuan keluarga. Saya tatap tampang abah yang semakin kurus. Namun sikap abah yang pendiam tetap menjadi ingatan rindu buat saya. Diam abah sering beerti. Setiap kata-kata yang terbersit dari mulut abah, lebih beerti. Sedikit demi sedikit perpisahan sementara antara kami mengajar saya erti menghargai.

SEMAKIN DEWASA
Adik-adik saya semakin dewasa. Perilaku  dan tutur kata mereka matang sekali sehinggakan saya terpana seketika. Adakah saya terlepas saat-saat indah bersama mereka? Entah mengapa hati saya sayu sekali. Saya seorang kakak, yang hadir saat mereka sudah siaga untuk menempuh hidup. Namun lamunan saya tidak lama apabila Allah memperlihatkan saya satu episod baru dalam kehidupan.

“Yati, ambil Din di tusyen!”
“Hana, basuh pinggan kat dapur!”
“Amin, cuci tangga kat luar!”
“Asilah, tolong ambil lengkuas untuk ummi,”

Saya terdiam lagi. Saya sebenarnya menunggu-nunggu Ummi menyuruh saya tetapi, tiada. Berkali-kali saya menelan liur. Terasa ada sesuatu yang mengacah-acah nurani apabila melihat adik-adik melakukan tugasan tanpa membantah, seolah-olah sudah tahu peranan masing-masing.
Saya tidak fikir Ummi melupakan saya. Saya tidak fikir begitu. Hiba terasa, melihat peranan saya sendiri semakin berkurangan untuk keluarga. Tanpa sedar, saya menangis sendiri. Luluh, jiwa saya luluh.  Adik-adik saya yang mulia, mengisi kekosongan jiwa Ummi dan Abah. Dan saya, terus-terusan menyoal diri adakah saya ini seorang anak dan kakak yang baik untuk keluarga.

Saya harus melipatgandakan peranan saya sebagai anak dan kakak. Saya mesti! Saya tidak mahu mensia-siakan waktu yang berbaki. Mereka hidup dalam kerinduan selama ini dan saya pasti, mereka berusaha menjaga perasaan saya saat saya kembali.
Masa yang telah saya pergunakan di Sydney selama dua tahun, akan cuba saya tebus dengan hamparan cinta dan bakti. Ya Allah, kuatkanlah hati ini.

BUKAN MATERI
Anak, tugasnya menjadi soleh dan solehah. Apalah ertinya pelajaran setinggi awan tetapi adab terperosok ke perut bumi. Anak, belajarlah menghargai orang tuamu. Percayalah, tiada siapa yang akan menyayangimu seluas kasih mereka. Anak, lihat kembali adakah pernah kau menyakiti mereka? Adakah pernah kau membelakangkan mereka saat sebuah keputusan diputuskan? Adakah pernah kau terfikir betapa tingginya kesabaran mereka untuk melihat kau dewasa?

Bukan materi yang mereka harapkan, percayalah! Mereka hanya ingin melihat kau bahagia, selamanya.

No comments: