Wednesday, August 19, 2009

Fakir Berharap

Sekali lagi saya menyentuh perihal yang hampir sama.

Beberapa hari ini banyak yang saya tempuhi. Berada dalam iklim pelajar-pelajar yang masih ghairah mencari lapangan cinta untuk mengembangkan fikrah, menyebabkan saya memilih untuk berdiam diri dan memerhati.

Benar, saya mula merasai bahang cabarannya makin menggerunkan, sementelah 'junior' mula menapak masuk ke kampus ini, dan secara tidak langsung mereka melontarkan pandangan yang cukup ikhlas saya kira.

Mereka mempersoalkan mana arah tujuan wadah di sini, organisasi 'gergasi' bagi pelajar (JPP) dan sebagainya. Kelu, memang saya tertegun dengan persoalan sebegitu. Namun sejujurnya saya gembira, kerana manusia-manusia sebegini berada dalam IPGM. Terkenang kata-kata teman seperjuangan saya, "Perjuangan merubah mentaliti Guru pelatih baru bermula."

Alhamdulillah, mereka sudi mendengar penjelasan dan luahan dari pihak kami, yang masih cuba memaknakan erti pemikiran kritikal dalam diri. Saya tekankan sungguh-sungguh, dalam usia 17, 18 atau 19, itu bukan lagi satu alasan untuk menjauhi perkara-perkara yang dianggap berat seperti isu semasa dan kebejatan masalah yang melanda umat di serata mandala dunia.

Saya kira hari ini, hati saya sedikit demi sedikit mengelopakkan kelegaan. Serasa tapak perjuangan yang dirangka akan kukuh dengan kehadiran mereka. Ya, saya akui, saya masih fakir ilmu yang berharap, dan akan rebah tanpa pautan kasih dari Allah SWT.

Ada juga bauran sedih, muak, dan puas di jiwa. Segalanya bergulir. Aneh kan? Apabila saya reflek kembali, ya, saya juga dikelilingi manusia yang iri. Hancur hati saya apabila ada manusia yang punyai fikrah islam yang hebat, tepu ilmu agama di dada, miliki hormat dari muslimin dan muslimat, menuduh saya itu dan ini. Sehingga tahap mengeluarkan kenyataan, saya seorang fasik. Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku dan dosa-dosa manusia itu.

Alasannya, saya tidak tahu dan sampai kini saya masih tidak tahu. Tetapi, saya dapat meneka, dan saya sangat yakin tebakan saya itu berasas. Manusia dan cinta? Haha, cinta kah? Atau gelora perasaan yang tak terbendungkan? Lalu menghukum manusia lain sesuka hati. Kalian dapat menangkap maksud saya? Kalau tak, tidak mengapa. Ini bukan hal penting, tetapi sekadar seorang saya yang sedang melampiaskan kekesalan.

Seorang yang mahu bergelar muallim, muaddib, murabbi, masih mahu bergelut dengan dengan hal-hal yang sia-sia? Masya Allah, tanamkanlah sifat malu dalam diri kalian! Malu lah apada Allah SWT. Masih banyak lagi amanah yang terbengkalai. Saya terkenang kata-kata Cikgu Hj Azmi, "Hidup ini amanah, tanah ini amanah, persekitaran ini amanah.."

Jika diimbas kembali mula perjalanan kita di muka bumi, saat Allah SWT menawarkan amanah, hanya manusia yang berebut-rebut untuk memikulnya sedangkan para malaikat yang hanya tahu beribadah pun, tidak berani untuk menggalas amanah. Dan oleh sebab itu jugalah, punca ramai manusia yang terhumban ke neraka. Nau'zubillah.

Jadi tolonglah, saya mohon (dengan nada keras), saya pinta para daei sekelian, fokuskan perjuangan. Jangan terbabas di tengah jalan dengan mainan perasaan. Ya, saya juga kini turut berpesan pada diri, kerana masa hadapan masih jauh menanti. Jangan bimbang perihal jodoh atau pasangan hidup, Allah SWT menjanjikan yang terbaik untuk hambaNYA yang berserah diri padaNYA. Bukankah Allah SWT telah berjanji, " Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan juga sebaliknya.."

Pelihara kehormatan diri, jangan sesekali membuatkan manusia lain, terutamanya non-muslim untuk memandang kita sebagai manusia yang bodoh! Tidak ada masalah sesekali kita melayani gundah perasaan yang berkocak dek penangan orang yang dicintai, tetapi apabila tiba tahap emosi mengatasi intelak, alur perjuangan akan terpesong dan saya khuatir akan kemurkaan dari Allah SWT melanda mandala hidup kita semua.

SUBHANALALLAH, ALHAMDULILLAH, ALLAHUAKBAR.

Semoga kita semua tetap tegar dengan perjuangan ini.

No comments: