Wednesday, June 15, 2011

Sepanjang Kembara ini........

Hampir 5 bulan sudah, aku di bumi Sydney. Aku masih mampu bernafas dan menikmati kehidupan dengan izin Tuhan. Kerana itu, aku sangat bersyukur kerana Allah masih beri aku peluang.

Allah hendak memberiku pelajaran, pengajaran – agar aku menghargai nilai sebuah kehidupan. Pelbagai dugaan Dia anugerahkan. Dan sesungguhnya segala dugaan itu mengajar aku erti syukur menjadi hamba. Seorang hamba yang tidak punya apa-apa pun jika Allah tidak mahu memeliharanya dari segala permasalahan yang melanda mandala dunia. Namun hamba, yang selalu tenggelam dalam warna-warni dunia ciptaannya sendiri, sering lupa, lupa dan lupa akan kewujudan Sang Pencipta.

Maka terheretlah hamba dalam daerah lupa, lalu menjadi lalai dan kecundang di tengah-tengah perjalanan. Dan hamba itu, pernah seorang aku menjadi seperti itu. Dan aku berharap tidak mahu lagi kembali ke situ.

Allahu Allah…

Hampir 5 bulan aku meninggalkan bumi Malaysia, Allah telah mengambil 2 orang sahabatku. Sahabat yang pernah aku berkongsi tawa dan suka. Sahabat yang pernah aku usik dan cubit pipinya. Dan akhirnya, sahabat-sahabat itu juga yang mengingatkan aku tentang kematian yang makin hampir, yang pasti.

Almarhum Abdillah Hafiz, teman sekerjaku semasa memegang jawatan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. Dia diambil Allah semasa aku sedang bergembira mahu terbang. Aku masih ingat Abdillah, dengan kamera DSLRnya, tersenyum dan diam sahaja. Dalam bilik mesyuarat, selalunya aku, Fida, Aini Syafinas akan mengusiknya. Malah dimana-mana sekalipun, aku gemar amat mengusiknya kerana sifat diamnya itu.

Pemergiannya amat dirasai, biarpun tidak lama perkenalan kami. Rasa erat, rasa kuat persahabatan itu kerana dikelilingi oleh sahabat-sahabat JPP yang lain, masih terkesan hingga kini.

Abdillah, semoga dirimu aman disana.

Almarhumah Siti Umirul Syahirah, baru semalam dia pergi menemui Ilahi. Aku pegun sahaja menerima khabar itu. Terbayang wajah bersihnya. Dia juga pendiam, suka mengukir senyum. Jarang benar dengar dia berkata buruk akan seseorang, ah! mungkin tidak pernah. Setiap kali usrah, hati kami akan bersatu. Cinta makin mekar malah menerbitkan rindu. Ummi seperti adikku, kerana aku hidup setahun lebih lama dari dirinya. Namun, Allah lebih Berkuasa, kerana dia pergi dahulu sebelumku.

Dia koma saat aku sampai ke sini. Masihku teringat temanku Hasbullah menghantar mesej di YM,

“Datanglah sebelum terlambat..”

Namun kerana kekangan dan pelbagai halangan aku tidak mampu ke sana, menatap wajah sucinya. Maafkan kakak adikku. Kakak pasrah dan redha dengan pemergianmu.
Hari terakhir sebelumku pulang, entah mengapa aku tergerak hati melawat kamarmu di IPG. Wajahmu girang bersama teman-temanmu yang lain. Tidak lama, tidak lamaku berada disana. Sekadar duduk sebentar, mengucapkan selamat tinggal. Cuma aku tidak menyangka, selamat tinggal yang kuucapkan padamu, adalah buat selama-lamanya.

Allah menyayangi kalian berdua. Walau tidak lama kita mengenali, namun memori ini akan terus bersemadi dalam taman memori. Aku tahu, keluargamu pasti lebih bersedih akan kehilanganmu. Semoga mereka bertabah dan dikurniakan ketenangan.
Allah sedang mengajarku nila seorang sahabat. Apakah layaknya seseorang mendambakan seorang sahabat sejati andai diri ini masih terkontang-kanting tiada arah tuju?
Aku, seorang hamba yang tidak punya apa-apa, punya impian dan cita itu. Aku insafi, kelemahan diri yang tidak melengkapi cirri-ciri sahabat sejati. Maafkan aku wahai teman-teman.

Sahabat, seharusnya melengkapi. Sahabat, seharusnya sentiasa ada walau susah dan senang. Sahabat, seharusnya menerima kelemahan, kekurangan dan kelebihan sahabatnya. Sahabat, seharusnya yakin dengan sahabatnya dan tidak pernah memperkecil-kecilkan sikap, pandangan, kebolehan sahabatnya. Sahabat, seharusnya menghormati dan menjaga hati sahabatnya penuh ikhlas dan tiada rasa benci.

Jika terbit benci, apakah mampu sebuah persahabatan itu dikekalkan? Bersahabat sampai syurga, mampukah aku menggapainya? Allahu Allah.
Terkadang aku mempersoalkan, kenapa tiada siapa yang memahamiku? Kenapa? Adakah aku yang bersalah? Adakah aku memang manusia yang tidak berguna? Adakah aku yang tidak mahu mengerti? Adakah aku yang salah? Adakah aku?

Ya Allah, aku hampir lelah mencari sahabat sejati. Hingga satu saat, aku mahu memilih untuk hidup sendiri. Aku benar-benar mahu hidup sendiri sehinggalah akhirnya aku disedarkan dengan hakikat sebenar kehidupan manusia. Ya Allah, ampunilah aku.

Sering aku coretkan, dalam karya yang aku tukangi. Figura-figura sahabat yang aku inginkan, yang aku impikan. Entah, mungkin aku sahaja yang suka terbang tinggi melangit, padahal akan jatuh ke bumi bila-bila masa sahaja. Allahu Allah.

Ya Allah, bimbinglah aku untuk menjadi seorang sahabat yang baik kepada sahabatku, walaupun jika Kau takdirkan aku tidak akan punya walau satu.

Ya, aku yang salah, kerana tidak mencuba untuk membetulkan salah itu.

Sayang kamu, sahabat-sahabatku ;;; Ex SK Tanah Merah, Ex SK Pusat Jerteh, Ex SMK Tengku Mahmud, Arabic Language Center Nilam Puri, IPG Kampus Pulau Pinang, Macquarie University Sydney.


SAHABAT, DALAM KABUR KU TERCARI-CARI CAHAYA
AKHIRNYA KUTEMUI SINAR CERIA DI RAUT WAJAHMU
ANDAINYA ALAM INI MAMPU BERKATA-KATA
PASTILAH PUJIAN BUAT DIRIMU
DIWAKTU ITU AKULAH YANG BERTUAH
PUNYA SAHABAT SEPERTIMU

SAHABAT, KAU BIMBINGLAH MENUJU CAHAYA ILAHI
SAHABAT, AKU LEMAH MENGHARUNGI RANJAU DUNIA
SAHABAT, AKU INGIN SEPERTIMU DALAM KETENANGAN
MENGHADAPI HIDUP INI

SAHABAT, KUBERSYUKUR KERANA MENGENALI DIRIMU
KU HARAP KITAKAN TERUS BERSAMA
MENGHADAPI SEGALA SUKA DUKA
MOGA KEJAYAAN MILIK KITA..

SAHABAT, MAMPUKAH KITA BERSAMA SAMPAI SYURGA?

1 comment:

Anonymous said...

mampu.......
andai takdir yang tidak pernah memisahkan...
dan suratan di sebalik kebetulan..
perjalanan yang ditempuh nyata berbeza..
namun persahabatan ini akan menjadi suatu kenangan tercinta..
aku doakan kau sahabat..
moga kita bersahabat selamaa-lamanya..
SAMPAI SYURGA!
INSYALLAH!